Project omschrijving

McKenzie Therapie

De McKenzie therapie wordt gegeven door de algemene fysiotherapeut die cursus gevolgd heeft bij het McKenzie institute. De methode staat ook wel bekend als Mechanische diagnose en therapie en is een internationale bekende methode voor onderzoek van behandeling van pijn van de lage rug en nek. Vaak gaan de klachten gepaard met uitstraling naar armen en of benen. De methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd toegepast met goede resultaten.

Wanneer onderzocht is wat de oorzaak van uw klachten is, krijgt u uitleg en oefeningen van de therapeut. De meesten mensen kunnen hun pijnklachten en uitstraling verlichten door uitvoeren van deze oefeningen. Daarnaast is het belangrijk de adviezen die u krijgt op te volgen. Soms wordt ook nog gebruik gemaakt van een hulpmiddel zoals een McKenzie rol.

De methode is o.a goed toepasbaar bij mensen die zeer regelmatig de zogenaamde ‘ spit’ aanvallen hebben. Soms gaan deze rugklachten gepaard met uitstraling in 1 of twee benen maar vaak ook blijft de pijn als een band gevoel laag in de rug. Het zijn veelvoorkomende klachten bij mensen die vaak en te veel zitten.

  • Hoofd- en nekpijnklachten met uitstralende pijn in de armen.

  • Klachten hoog in de rug met borstpijn en pijn of beperkingen met ademhalen.

  • Artrose klachten van bv heup, knie en andere gewrichten.

  • Lage rugklachten gepaardgaande met uitstraling in 1 of beide benen.

  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door bewegingen van het hoofd.

  • Sommige kaakklachten, gecombineerd met nek en schouderklachten.

Middels manipulaties en mobilisaties worden de beperkte gewrichten behandeld. Voor thuis worden adviezen en oefeningen meegegeven om het gewricht na de behandeling goed beweeglijk te houden.

Sommige gewrichten kunnen ook te mobiel zijn, hypermobiliteit. Dat kan leiden tot klachten tgv instabiliteit. De manueeltherapeut kan met specifieke oefeningen en trainingsadviezen de patiënt begeleiden om gewrichten stabieler te maken.

Manueeltherapie en Osteopathie Lok